Ostatnio przeglądane
Tagi
SuperKlar Bialy
Nowy produkt
Dostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Klarowanie zacieru jest bardzo ważnym elementem w całym procesie destylacji. Nawet gdy zacier wydaje się być czysty "na oko", należy go dobrze sklarować. Błędne jest przeświadczenie, że drobiny zmętnień pływające w zacierze nie będą miały wpływu na produkt końcowy gdyż pozostaną w zbiorniku po destylacji.
Najbardziej niepożądane w całym procesie zanieczyszczenia, to niezauważalne "gołym okiem" drobiny drożdży.
Jeżeli odrobiny obumarłych drożdży nie zostaną usunięte z zacieru, to podczas destylacji będą porywane przez unoszącą się parę i dadzą nieprzyjemny posmak drożdżowy w gotowanym produkcie.
Jak stosować SuperKlar:
Po zakończonej fermentacji należy delikatnie zamieszać nastaw w celu jego odgazowania. Natępnie należy dodać saszetkę A, delikatnie zamieszać i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie należy dodać saszetkę B delikatnie zamieszać i pozostawić na 24 godziny do dokładnego wyklarowania.
Jedna saszetka wystarcza na ok 25l