Jak zrobić zacier

Jak zrobić zacier na bimber - do spryskiwaczy ;-)

Jak zrobić zacier, instukcja

Przygotowywanie zacieru:

Na roztwór należy przygotować:

  • 50l wody

  • 16kg cukru

  • dwie paczki drożdży na 8kg cukru

  • dwa środki do klarowania zacieru

Zaier przygotowanie

Przygotowuj pojemnik na zacier 70l

  • Do garnka dodajemy cukier (około 16kg cukru, 50 litrów wody i drożdże

  • Ciepłą wodę wlewamy do garnka, by było lepiej rozpuścić cukier

  • Mieszamy jakiś czas i pomagamy cukrowi szybciej się rozpuscić

  • Gdy cukier się już rozpuści , to dodajemy wtedy drożdże

  • Całość znowu mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży

  • Po chwili zacier zaczyna pracować

  • Po jakimś czasie mierzymy stężenie cukru (cukromierz) , od samego początku zacier jest ciepły ma temperaturę około 30 stopni

  • Jak zaczyna brakować cukru, spada temperatura roztworu

  • Po kilku dniach drożdże przestają pracować, cukier w roztworze powinien spaść do 0 lub poniżej

  • Gdy tak się stanie , należy zamieszać roztwór w celu odgazowania oraz „zabić” drożdże poprzez dodanie SuperKlar , lubteż podgrzać do temperatury 50 °C (wszystkie drożdże giną w temperaturze 40 °C). Zalecane jednak użycie środka klarującego.

Gotowy zacier bimber